Items filtered by date: oktobar 2019 - Zenit Books Novi Sad
ponedeljak, 21 oktobar 2019 14:49

Put u moju nepostojeću zemlju @Zenit

Dragi prijatelji,
Pozivamo vas na promociju knjige Tamare Đermanović „Put u moju nepostojeću zemlju“ (Samizdat, B92, 2018) koja će se održati u sredu, 23. oktobra 2019. u 20h u knjižari Zenit, Njegoševa 24, Novi Sad.

U programu učestvuju:

  • Tamara Đermanović, autorka i
  • Vladimir Gvozden, prof. na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

Knjiga „Put u moju nepostojeću zemlju“ vodi nas na putovanje kroz zemlje bivše Jugoslavije na koje je Tamara Đermanović krenula kako bi razumela šta se njenoj zemlji dogodilo u ne tako davnoj prošlosti, i kako bi pomogla drugima da to shvate. Ona to ne čini kroz ideju jugostalgičara, što ona zapravo i nije, već s ljubavlju i dubokim razumevanjem za ljude i različita viđenja prošlosti Jugoslavije i budućnosti u zemaljama koje su na njenim temljima nastale. Tamarino putovanje je strastveno i slojevito, prepuno ličnih uspomena i kolektivnih sećanja, često bolno, i kroz njega ona hrabro propituje sebe, naročito prelazeći predele u kojima je rat ostavio najveće ožiljke. Njeno putovanje je i emotivno i fizičko, duboko i dirljivo, ona s mnogo spisateljske veštine gradi snažan publicistički tekst kojim nas, vodeći nas kroz burnu istoriju jedne zemlje, suočava sa unverzalnim istinama.

Tamara Đermanović (Beograd, 1965) profesorka je na Fakultetu humanističkih nauka u Barseloni, gde živi od 1991. godine. Završila je opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu a doktorirala na Univerzitetu u Barseloni. Od 1996. godine na Fakultetu humanističkih nauka vodećeg španskog univerziteta Pompeu Fabra predaje slovenske kniževnosti, estetiku i filozofiju. Na istom univerzitetu je 2002. osnovala Seminar slovenskih studija, kojim do danas rukovodi. Doktorirala je 2004. na temu „Odnos Rusije i Zapada kroz Dostojevskog; Zapisi iz podzemlja, Zli dusi i Braća Karamazovi”. Njen doktorski rad objavljen je u izdanju izdavačke kuće Herder (2006) i iste godine proglašen је za najbolju studiju o Dostojevskom napisanu na španskom jeziku. Ova knjiga je 2013. objavljena i na ruskom jeziku (Достоевский между Россией и Западом, Rudomino, 2013).
„Putovanje u moju nepostojeću“ zemlju je njena četvrta autorska knjiga, a prva objavljena na srpskom jeziku.

 

Published in Novi događaji

Dragi prijatelji,
S velikom radošću vas pozivamo na predstavljanje prve knjige u izdanju Zenit Booksa! U pitanju je zbirka priča "Pramatere" Marijane Čanak. Performans-predstavljanje ove knjiće će se održati u utorak, 22. oktobra 2019. u 20h u knjižari Zenit. Učestvuju: Zlatica Mamužić, Tanja Josić, Bojan Krivokapić i autorka.

Published in Novi događaji

Da li je na samrti muzika "koja će živeti večno"? Gde je mesto Džonija Štulića i Milana Mladenovića na jugoslovenskom pesničkom Parnasu? Možemo li poeziju Dilana i Koena odvojeno tumačiti od njihove muzike? Koje su vrhunske biografije velikih muzičara? Odgovore daje sveznajući rok kritičar, Petar Janjatović.

Published in Novi događaji

Kada i zašto se naša umetnička scena našla rame uz rame sa evropskom avangardom? Ko su bili korifeji pokreta i koliko je njihovo delo živo i aktuelno? Čas o zenitizmu i avangardnim pokretima između dva rata drže vrhunski autoriteti, prof. Irina Subotić i prof. Gojko Tešić.

Published in Novi događaji

Pozivamo vas na promociju romana "Otkako sam kupila labuda" Tanje Stupar Trifunović. S autorkom će razgovarati Bojan Krivokapić.

Novi roman dobitnice Evropske nagrade za književnost Tanje Stupar Trifunović "Otkako sam kupila labuda" je neodoljiv roman o ljubavi i rastanku. Kroz ceo roman autorka vodi jaku i uskomešanu priču o zabranjenoj ljubavi i o ludilu strasti. Pri tome, pažljivo su motivisani postupci junakinja, njihova rastrzanost u košmaru savremenih svakodnevnih okolnosti, njihova razapetost između strasti i nužnosti, između ljubavi i tabua, između zadatih okolnosti i prekoračenja.

Published in Novi događaji

Laslo Vegel, pisac i intelektualac starog kova, poznat je po svom britkom peru, pripovedačkom talentu i beskompromisnom postavljanju pitanja koja se odnose na (naš) aktuelni društveno-politički trenutak, vremena koja su mu prethodila i ona koja slede.
Prve večeri Festivala u Zenitu održaće se autorsko veče Lasla Vegela, na kojem će, uz njega, govoriti i novinarka i književna kritičarka Tamara Krstić.

Published in Novi događaji
sreda, 02 oktobar 2019 17:51

Održana promociji romana "Kap veselja"

Pogledajte kako je bilo sinoć na promociji romana "Kap veselja" bosanskohercegovačkog autora Selvedina Avdića koju je organizovao Vojvođanski građanski centar, u saradnji sa knjižarom Zenit, kao još jedan događaj u seriji Razgovora o savremenoj domaćoj književnosti.

Sa Selvedinom Avdićem razgovarao je Bojan Krivokapić.

Published in Info

Zenit i Partizanska knjiga vas pozivaju na predstavljanje romana „I šampioni umiru, zar ne“ Miroslava Ćurčića, objavljenog 2019. godine.

Uz autora, o knjizi će govoriti i Srđan Srdić i Vladimir Arsenić.

O knjizi:
Čuveni boks-meč – ples u ringu do pobede ili poraza – centralna je tačka u romanu, tačka od koje sve kreće ili u kojoj se pak završava. Mada ovo nije priča o boksu, analogija između života i boks-meča, a
potom i plesnog maratona, presudna je za njegovo tumačenje.

O autoru:
Miroslav Ćurčić rođen je 1966. godine u Beogradu. Objavljivao je kratke priče u književnim časopisima i zbornicima kratkih priča. Živi u Zemunu. U izdanju Partizanske knjige: Smrt u Bašaidu, I šampioni umiru, zar ne

Published in Novi događaji

„Sapijens kratka istorija ljudskog roda“ (Juval Noa Harari) je uzbudljiva knjiga od koje zastaje dah.

Ona zapravo dovodi u pitanje osnove našeg pogleda na svet.

Bavi se najvećim pitanjem istorije i savremenog sveta, a napisana je nezaboravno slikovitim jezikom.

O knjizi će govoriti Nenad Prokić i Nebojša Palić.

Published in Novi događaji
utorak, 01 oktobar 2019 12:00

Zenit zvanično otvoren

Sa radošću objavljujemo da smo od sinoć zvanično otvoreni za sve ljubitelje knjige, kulture i umetnosti!

Hvala svima koji su sinoć bili naši gosti!

Radujemo se novim druženjima u knjižari i baru Zenit!

Published in Info
Strana 1 od 2