-10%

Bog u birtiji

Autor: Boris Jovanović
Izdavač: Zenit books

Na zalihama (može se poručiti)

Original price was: 599 RSD.Current price is: 539 RSD.

Opis

Upečatljiv poetski krik očajnika o tome šta nam se dešava i hoćemo li takvi kakvi jesmo uopšte preživeti. Ima li Boga ili je on doista mrtav? Ili se zapustio i kao pokajnik nad svojim delom stvaranja još jedino sedi u birtiji koja nam je sudbina i u kojoj kujemo sopstvenu
istoriju propasti? Boris Jovanović gotovo proročki nam nudi svoj odgovor. Valja ga čitati i proniknuti. Ova knjiga pesama koje se nadovezuju u osobeni spev s divnim jezičkim obrtima i dinamičnim slikama, a koju sam čitao bezmalo kao čudesan roman, ispisana je krepkim jezikom otesanim iz materije samog života. Svaka reč u njemu iskri kao pesma za sebe. To su reči koje izgovaramo o stvarima kad ih se ne stidimo, pa onda te reči svojim srcem štitimo od kamenovanja. Takva je knjiga da od nas iziskuje da je vidimo kao Jovanovićevo alhemijsko veledelo i kao trajni stvaralački rad na promeni kojoj se opiremo. Uči nas da verujemo da možda nije sve izgubljeno i da je ono za čim čeznemo tik uz nas, samo ako odvažno i istinski pogledamo u sebe, a Boga koga smo upoznali u birtiji izvedemo na ulicu među poslednje žive ljude čiji snovi još jedini mogu da nam budu putokazi.

Jovica Aćin

Dodatne informacije

Dimenzije 20 × 13 цм
Godina izdanja

2021

Pismo

Ćirilica

Broj strana

143

Povez

Mek

O piscu

Boris Jovanović rođen je u Nikšiću 16. oktobra 1971.
Objavio je knjige:
„Knjiga o kihotizmu“, roman (Književna omladina Crne Gore, Podgorica 1994.)
„Epikurejski zbornik“, roman (Obodsko slovo, Podgorica, 1998.)
„Kapi“, lirski zapisi (Oktoih, Podgorica, 2006.)
„Otac“, roman ( Oktoih, Podgorica, 2007.)
„Trijade“, zbirka priča ( Srpska književna zadruga, Beograd, 2012.)
„Igračke“, zbirka priča (Književna zadruga srpskog narodnog vijeća, Podgorica, 2015.)
Proza, poezija i esejistika ovog autora objavljena je u književnim časopisima i na portalima u Crnoj Gori, Srbiji i okruženju. Kolumnista je dnevnih novina „Dan“ iz Podgorice. Dobitnik je nagrade Zaloga (Književna zajednica Vladimir Mijušković – Nikšić), Nagrade Branko Ćopić (Srpska akademija nauka i umetnosti). Dobitnik je Vukove nagrade (Kulturno – prosvetna zajednica Srbije) i Nagrade Matice srpske iz Novog Sada za doprinos očuvanju srpskog jezika i njegovanju kulture i duhovnosti.
Živi u Nikšiću i Vrnjačkoj Banji.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Bog u birtiji“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *